Op welke manier hang ik mijn Plafondeiland op?

Plafondeilanden zijn de ideale manier om de akoestiek in een ruimte te verbeteren. Wanneer men kiest voor een plafondeiland is de volgende vraag :  “  hoe hang ik de eilanden op ? “ Om antwoord te geven op deze vraag werken we de drie meest gebruikte ophang methodes voor u uit.

Plafondeiland direct tegen bouwplafond
Men kan de plafondeilanden direct tegen de bouwplafond aanbrengen door middel van beugels.Bij deze ophang methode plaatst men ophangbeugels door middel van een spiraal anker direct op de plafondplaat.

Voordelen direct tegen bouwplafond
+ Lage afhang hoogte  
+ Snelle montage                            
+ Mooi uiterlijk

Nadelen direct tegen bouwplafond
- Bouwplafond bepaalt afhang hoogte
- Lagere akoestisch waarde

Ophangmateriaal nodig
spiraal anker   
ophangbeugel  

Plafondeiland afhangen aan verstelbare kabels
De meest gebruikte manier om plafondeilanden te monteren is de plafondeilanden af te hangen aan 4 of 6 verstelbare kabelhangers. De plafondeilanden worden door stalenkabels met een clip en een spiraal anker in de plafondeiland opgehangen aan het bouwplafond. De plafondeilanden hangen dan maximaal 2 m¹ onder het bouwplafond. Door middel van de makkelijk te verstellen kabel bepaalt u zelf de afhang hoogte.

Voordelen afhangen aan verstelbare kabels  
+ U kunt zelf de afhang hoogte bepalen  
+ Hoge akoestisch waarde
+ Hoogte variëren kan makkelijk

Nadelen afhangen aan verstelbare kabels
- Kabels kunnen gaan bewegen
- Langere montage tijd

Ophangmateriaal nodig
spiraal anker   
verstelbare kabels

Plafondeiland vrijhangend  met rigide hangers
Wanneer u zelf wilt bepalen onder welke hoek een plafond eiland moet hangen, kunt u de rigide hangers gebruiken. De eilanden komen dan aan een aluminium stang + voetstuk te hangen.Deze voet kan men in verschilldende graden ten op zichte van bouwplafond stellen.

Voordelen afhangen met rigide hanger
+ Plafondeiland onder hoek mogelijk
+ Esthetisch in vulling ruimte

Nadelen afhangen aan verstelbare kabels
- Dure oplossing
- Langere montage tijd

Ophangmateriaal nodig
spiraal anker   
rigide hanger

 

 

 

Conclusie     Gebruik bepaalt welke afhang methode voor u geschikt is

patrick remkes

Systeemplafond in zwembad 4Tips

Waarom verdient een systeemplafond in een zwembad speciale aandacht
Verschillende ongevallen en incidenten in zwembaden zoals het ongeval in Tilburg en het instorten van het dak van een zwembad in Steenwijk gaven aanleiding aan bouwend Nederland om eens kritisch te kijken naar systeemplafonds in Zwembaden. Een systeemplafond bevindt zich dan namelijk in een agressief milieu.

•Hoge luchtvochtigheid  •Chloor dampen  •Zouten in gebouw  •Grote schommeling temperaturen

De ervaring leerde dat niet alle toegepaste systeemplafond materialen geschikt  zijn voor dit type omgeving . Na een zorgvuldig onderzoek kwam bedrijfschap afbouw met onder staande tips. Wanneer u rekening houdt met deze tips kunt u met een gerust hard een systeemplafond toepassen in een zwembad.

Tip1  Materialen moeten voldoen aan NEN norm 13964
Alle materialen die u toepast moeten voldoen aan NEN Norm 13964. Materialen die voldoen aan deze norm zijn getest op de uitwerking van het agressief milieu op de ophangconstructie. Wanneer u niet de goede ophangmaterialen gebruikt kan het voorkomen dat na een geringe tijd  :

 • Ophangdraden doorroestenRoestvorming ontstaat op de plafondprofielen Snelhanger doorroesten

Tip2  Systeemplafond plenum moet men ventileren
Doordat het water in een zwembad steeds verdampt ontstaat er  een hoge relatieve vochtigheid. De hoge relatieve vochtigheid zorgt voor een snellere corrosie vorming. Wanneer je het plenum goed en vol continue ventileert, zorg je ervoor dat de hoge relatieve vochtigheid daalt naar normale waarden. Goed en vol continue ventileren van het plenum verlengt dus de levensduur van het systeemplafond. Wanneer men het wateroppervlak in de buiten gebruik perioden afdekt kan men ook de hoge relatieve vochtigheid in het plenum verlagen.

Tip3 Laat het systeemplafonds eens in de 24 maanden controleren
Laat het systeemplafond regelmatig controleren door een daarvoor erkent bedrijf. Deze bedrijven kunnen tijdens een inspectie boven het plafond beoordelen of het plafond nog steeds veilig is. Besef dat vaak een systeemplafond van enkele kilo’s per m² hangt aan 1 draad. Wanneer dit draad begeeft kan dit een ketting reactie veroorzaken waardoor het hele plafond naar beneden komt. Een Bedrijf die deze keuring voor u kan uitvoeren is http://www.cobraconsultancy.nl

Tip4  Pas geen roest vrij stalen (RVS) onderderdelen toe in dragende constructiesDe beschermende laag tegen roest wordt door het chloor plaatselijk aangetast. Door dit type aantasting ziet het materiaal er grotendeels gaaf uit tijdens inspectie, maar is het draagvermogen wel aangetast. Hierdoor kan het materiaal zonder waarschuwing of uiterlijke kenmerken plotseling bezwijken. Ook het VROM heeft in 2009 zwembaden geadviseerd geen RVS toe te passen in dragende constructies.

Lijst incidenten tot 2009 bron NOS

Mei 2001: zwembad de Octopus. Een 13 jaar oudegegalvaniseerde stalen ophangconstructie bezwijkt.
Juni 2001: zwembad in Leek. Ophanging systeemplafond stort in.
Juli 2001: zwembad De Waterwijck in Steenwijk: ophangconstructie van het ventilatiesysteem kapot.
Februari 2002: Sportfondsenbad Nijmegen. Drie jaar oude ophangconstructie systeemplafond bezwijkt.
Juli 2002: zwembad De Scheg in Deventer. Ophangconstructie ventilatiesysteem bezwijkt.
April 2004: zwembad De Koploper Lelystad. Breuk RVS-kabel van windverband.
Januari 2005: zwembad De Dobe, West-Terschelling. Plafondplaat stort neer door doorgeroeste ophangveer.
• Januari 2009: zwembad Tilburg. Lamp komt van plafond naar beneden en dood baby

 

snelhanger aangetast door roest


patrick remkes

3 tips bij vervangen van plafondplaten

Tip 1  Laat oude plafondplaten zitten
Als je de oude plafondplaten eerst laat zitten blijft het plafondraster haaks bij het leggen van de nieuwe plafondplaten. Als je alle plafondplaten verwijdert, heeft het raster geen steun en is het leggen van de nieuwe plafondplaten lastiger.

Tip 2  neem zachtminerale plafondplaten
Steenwol plafondplaten bijvoorbeeld van Rockfon, zijn makkelijker te leggen omdat de platen buigbaar zijn. Hard mineraal plafondplaten zijn minder flexibel en dus moeilijker te monteren. De hard minerale plafondplaten zijn vaak kwetsbaar in de hoeken. Dus door keuze van het goede materiaal gaat de montage een stuk makkelijker.

Tip 3  leg er meteen een laag Isolatie op plafondplaten
Wanneer je plafondplaten wilt vervangen neem dan meteen een laag isolatiemateriaal mee. Door er een laag isolatiemateriaal op te leggen  ✔verlaag je stookkosten  ✔verbeter je de geluidsisolatie.

patrick remkes

Wieland waarom ?


Met wieland aansluiting kunt u meerdere armaturen op 1 stopcontact aansluiten. Het wieland systeem bestaat uit de volgende onderdelen • wieland armatuur •  wieland netsnoer •  wieland splitter •  wieland koppelsnoer. Door een combinatie van deze onderdelen kunt u de armaturen aan elkaar koppelen waardoor je deze niet individueel op een stopcontact hoeft aan te sluiten. Wieland heeft dus vele voordelen ten op zichte van normale aansluiting

• Voor 12 armaturen heb je slechts 1 stopcontact nodig.
• Wieland aansluiting mag door een ieder worden aangesloten.
• Kosten van wieland snoer is lager dan de kosten van een apart stopcontact.
• Makkelijk bijplaatsen of aanpassen armaturen.

 

Welke wieland onderdelen heb je nodig per ruimte

wieland armatuur Een wieland armatuur is een standaard verlichting armatuur voorzien van een vrouwelijke wieland connector,  welke aan de bovenzijde van het armatuur of aan een snoer is geplaatst.

wieland netsnoer wordt gebruikt om een wieland armatuur aan te sluiten op een stopcontact. Het netsnoer heeft aan 1 kant een wieland connector “mannetje” en aan de andere kant een normaal geaard stopkontakt stekker. Indien u één armatuur plaatst op een stopcontact kan het wieland netsnoer rechtstreeks op de vrouwelijk connector van de armatuur worden geplaatst. Als er meerdere armaturen op één stopkontakt worden toegepast heeft u een wieland splitter nodig op het eerste armatuur waar het wieland netsnoer op wordt aangesloten.

wieland splitter wordt toegepast als u meerdere armaturen op één stopcontact gaat aansluiten. Een wieland splitter bestaat uit twee mannelijke connectors en één vrouwelijke connector. De wieland splitter wordt via één mannelijke connector in de vrouwelijk connector van de wieland armatuur geplaatst. U heeft dus op iedere wieland armatuur een wieland splitter nodig behalve bij het laatste armatuur. De twee overgebleven connectors worden gebruikt voor het wieland netsnoer of wieland koppelsnoer.

wieland koppelsnoer wordt gebruikt om meerdere wieland armaturen door te koppelen. Het snoer heeft aan 1 kant een mannelijk wieland aansluiting en aan een andere kant een vrouwelijk wieland aansluiting en een lengte van 3 m¹ . Door op iedere wieland armatuur een wieland splitter aan te brengen kunt u het wieland koppelsnoer gebruiken voor het door-koppelen van de armaturen.

wieland aansluit plan voorbeelden
Hieronder staan twee voorbeelden uitgewerkt. Heeft u nog vragen welke wieland onderdelen u nodig heeft, dan kunt u altijd ons een schets sturen of ons mailen.

 

[Taak 1]  2 armaturen koppelen op 1 stopkontakt
Nodig :  2 wieland splitters, 1 koppelsnoer, 1 wieland netsnoer

[Taak 2] 4 armaturen koppelen op 1 stopkontakt
Nodig :  4 wieland splitters, 3 koppelsnoer, 1 wieland netsnoer

 

patrick remkes

Wat kost een armatuur tijdens levensduur

De kostprijs van een armatuur bestaat uit drie elementen namelijk:

• de aanschaf prijs van een armatuur • energie kosten van armatuur • kosten van lichtbron

Alleen wanneer je alle drie kosten bij elkaar optelt heb je een totaal beeld wat een armatuur kost. De conventionele tl armaturen zijn in aanschaf relatief goedkoop maar hebben hoge energie kosten. Terwijl bij de nieuwe generatie Led verlichting de aanschaf kosten hoog zijn, maar de kosten voor energie en vervangen lichtbron laag zijn. Voor een goede afweging moet je alle kosten berekenen en niet alleen rekening houden met de aanschaf kosten.

Energiekosten van armatuur berekenen
De energiekosten van een armatuur zijn een zeer bepalende factor in de totale kosten van een armatuur. Vaak zijn de energiekosten van een armatuur drie keer zo hoog als de aanschaf kosten. De variabelen kunnen per omgeving en per type armatuur verschillen. Wanneer u de volgende gegevens weet : “verbruik energie per uur in Watt, aantal branduren per jaar, kostprijs van stroom per kilo Watt uur”, kunt u de energie kosten van een armatuur per jaar uitrekenen. Wilt u weten hoeveel armaturen u nodig heeft per m² lees dan ons blog.

Hieronder staat een voorbeeld van een armatuur in een kantoor omgeving
• Inbouw armatuur is 72 watt dan is stroom verbruik per uur 72/1000 = 0,072 kilowatt/uur

• 8 uur per dag/5 dagen per week/4 weken per maand/11 maanden per jaar = (8 x 5 x 4 x 11)=1760 uren
• De kosten per kilowatt / uur is € 0,21. De tarieven kunt u vinden op de site van energiemaatschappijen.

Formule voor berekenen energiekosten 1 armatuur volgens bovenstaand voorbeeld
0,072 kilowatt x 1760 brand uren per jaar x € 0,21  per kilowatt/uur = € 25,87 per jaar

Kosten van lichtbron berekenen
De kosten van een lichtbron zijn zeer bepalend voor het berekenen van de kosten van een armatuur. De halogeen lampen en de Tl – lampen hebben vaak minder dan 4000 branduren terwijl de Led lampen vaak meer dan 30.000 branduren hebben. Naast de aanschafkosten van de lampen zijn ook montage kosten van het vervangen van de lichtbron belangrijk . Om de kosten van een lichtbron tijdens een 5 jarige periode te bereken moet je weten: “branduren van lichtbron volgens opgave fabrikant, aantal branduren in 5 jaar, kosten van 1 lichtbron”.

Hieronder staat een voorbeeld van een halogeen lamp
•  totale branduren halogeen lamp is 2000 uur
•  8 uur per dag/5 dagen per week/4 weken per maand/11 maanden per jaar =(8 x 5 x 4 x 11)=1760 uren
•  aanschafkosten halogeen lamp € 5,00.
•  montage kosten vervangen halogeen lamp € 2,90

Formule voor berekenen kosten 1 halogeen lamp volgens bovenstaand voorbeeld
1760 brand uren per jaar  x 5 jaar = 8800 uren nodig
——————————————————————————  4,4 lampen x ( € 5+2,50 montage) = € 34,76
2000 uren opgave fabrikant

Vergelijk kosten armaturen bij 5 jarig gebruik
Wanneer je alle kosten hebt uitgerekend kun je eindelijk bepalen welk type armatuur het meest economisch in gebruik is. Wij hebben dit gedaan voor alle armaturen die wij verkopen. In onderstaande tabel staan de totale kosten van veel gebruikte armaturen bij een 5 jarig gebruik dus zowel: aanschaf kosten, energie kosten en kosten van lichtbron.

Naam
Lichtarmatuur
Aanschaf
kosten
Energie
kosten
Lichtbron
kosten
Totale
kosten
         
TL armatuur 2×36 watt € 37 € 135 € 5,0 € 177
T5 armatuur 2×28 watt € 56 € 103 € 4 € 163
Halogeen spot 50 watt € 27 € 60 € 56 € 143
Led spot 3 watt € 31 € 7,5 € 5 € 44

       

 

 

Aannames  bij bovenstaande berekeningen
• Totale branduren van 5 jaren is 8800 uren.
• vervangen van lichtbronnen volgens  opgave fabrikant

Conclusie I     Led en T5 zijn in aanschaf duurder maar totale  kosten tijdens levensduur zijn lager
Conclusie II   Aanschaf kosten zijn vaak maar 30% van totale kosten van een armatuurpatrick remkes

5 dingen die je moeten weten bij het kopen van een systeemplafond

1 Welke plafondplaat moet ik kiezen,het zijn er zoveel
De keuze welke type plafondplaat je neemt is het meest bepalende van een systeemplafond. Naast uiterlijke kenmerken zijn de eigenschappen van een plafondplaat zeer belangrijk. De meest belangrijke eigenschappen waar je op moet letten zijn :

Uiterlijke eigenschappen van een plafondplaat
• Moet het inleg / doorzak of doorzak met smal systeem zijn
• Plafondplaat maat 600×600 of plafondplaat 600×1200
• Oppervlakte structuur van plafondplaat
• Kleur van de plafondplaat

Eigenschappen van plafondplaat
• Brand klasse van de plafondplaat
• Geluidsabsorptie  van plaat uitgedrukt in NRC waarde
• Overlangs reductie waarde uitgedrukt in dB WAARDE

2 Systeemplafond en inbouw hoogte
Bij het plaatsen van een systeemplafond is minimaal 12 centimeter inbouw hoogte nodig. In sommige gevallen is het mogelijk dat er met een inbouw hoogte van 8 centimeter wordt gewerkt. Wel zal dan het normale montage tempo van 50 m² plafond per dag niet worden gehaald. Als er in bepaalde delen van de ruimte  4  of 5 centimeter minder inbouw hoogte is door leidingen of  kabelgoten geeft dit geen probleem. Dus bepaal de inbouw hoogte die u heeft en let vooral op ramen en trapgaten, misschien moet je  daar een koof creëren voor het aanbrengen van een systeemplafond .Wanneer men kiest voor directe montage door lijm of beugels tegen bouw plafond,  kan men een plafond plaatsen direct tegen een bouw plafond zonder verlies van hoogte. Hiervoor heb je een speciaal type plafondplaat nodig.

3 Een systeemplafond in kleur lijkt me leuk
Het is mogelijk een systeemplafond in kleur te laten plaatsen. Men moet zich wel realiseren dat een systeemplafond in kleur een aantal voordelen en een aantal nadelen heeft.

Nadelen van een systeemplafond in kleur
• Een systeemplafond in kleur is vaak 2x zo duur als een wit systeemplafond
• Vaak zit er op de plafondmaterialen in kleur een levertijd van 3 weken
• Als men kiest voor donkere kleuren heeft men meer lichtarmaturen nodig en lijkt de ruimte kleiner.
• De kleur die men kiest kan uit de mode raken

Voordelen van een systeemplafond in kleur
• Vaak geeft een systeemplafond in kleur een warmere sfeer aan een ruimte, vooral de donkere kleuren
• Als zowel de plafondplaten als de plafondprofielen in kleur zijn vallen de profielen minder op.
• Met hout imitatie plafondplaten kan men de sfeer verhogen zoals Rockfon Ligna  en Owa Bamboo.

4 Ik wil die plafondprofielen niet zien
De mogelijkheid bestaat om een systeemplafond te laten plaatsen zonder dat er systeem profielen zichtbaar zijn, hierbij zal echter de kant afwerking wel zichtbaar blijven, er zijn 2 mogelijkheden:

Verdekt Uitneembaar plafond
Hierbij is het plafond systeem niet zichtbaar en kunnen de platen naderhand nog worden gedemonteerd. Voorbeeld is de Rockfon Sonar D

Directie montage van plafond door middel van lijm of beugels
• Bij lijmen wordt door middel van speciale lijm de plafondplaten aangebracht tegen de boven constructie.
• Rockfon Sonar G  is een plafondplaat die door middel van beugels tegen bouwplafond wordt aangebracht.

Nadelen van systeemplafond zonder profielen
• De systeemplafonds zonder profielen zijn vele malen duurder in zowel materialen als montage.
• Alleen ervaren plafond monteurs kunnen toegang tot het plafond verkrijgen zonder beschadiging van de plafondplaten Dit betekend dat bij elke aanpassing in het plafond je een Plafond montage bedrijf moet bellen. Als men het plafond rechtstreeks aanbrengt  tegen het bouw plafond kan men geen plenum creëren waar men de installatie techniek en lichtarmaturen in kan verwerken

Voordelen van systeemplafond zonder profielen
• Zeer luxe uitstraling, meeste mensen vinden dit het mooiste type plafond.
• Betere geluidsabsorptie in de vertrekken vergeleken met geen plafond.
• Bij verlijming of beugel bevestiging is er weinig verlies van hoogte in de ruimte
• Zonder profielen oogt een systeemplafond rustiger.

5 Wat kost een systeemplafond ?
Om de kosten van systeemplafond materialen  te bepalen moet je zelf de vraag stellen wil je een klein of groot deel van het bouw budget aan een plafond besteden..Een standaard systeemplafond kost circa € 12,50 per m² gemonteerd excl. btw. Terwijl ook een systeemplafond van € 50,00 per m²  mogelijks is. De kosten van een systeemplafond zijn afhankelijk van de volgende punten.

Merk en type plafondplaat
De prijs van plafondplaten varieert in  prijs van € 3,40 tot € 20,- per m². Vaak hebben de duurdere plafondplaten een mooier uiterlijk en betere eigenschappen op gebied van :  akoestiek, brand gedrag en overlangs geluid. In vele omstandigheden volstaan de goedkopere plafondplaten.
• Bij 600×600 moduul maat is een extra profiel nodig en duurt het monteren langer en zijn de kosten hoger
• De inleg plafondplaten zijn de goedkoopste type plafondplaten t.o.v.[ doorzak/ doorzak 15mm /verdekt]
• Verdekt uitneembare  plafondplaten en plafondprofielen zijn duurder als een niet verdekt plafond.

Aantal m² systeemplafonds
De kosten van de montage van een systeemplafond per m² dalen naarmate de aantal vierkante meters systeemplafond toeneemt. Dit komt omdat  de kosten die een plafond montage bedrijf  ongeacht het aantal m² moet maken, verdeelt kan worden over meerdere m². Hierbij kan men denken aan : Kosten bezoek, maken van Offerte , verzekerings kosten,werkbegeleidings kosten. Tevens geld dat bij kleinere projecten een mandag moeten worden verdeelt over de vierkante meters. Zo zijn de montage kosten van een systeemplafond van 20m²  even hoog als een systeemplafond van 30m².

Hoogte bouw plafond van systeemplafonds
Wanneer een systeemplafond gemonteerd wordt in een ruimte waar het bouw plafond hoger is als 3,60 moet er op de steiger extra steiger onderdelen worden gezet, tevens is het op werkhoogte brengen van de plafond materialen, van vloer naar steigervloer tijdrovend en lichamelijk zwaar, hierdoor zullen de montage kosten van een plafond boven de 3,60 hoger zijn. Wanneer de hoogte van de ruimte hoger is als 4 meter, zal men zelfs een hoogwerker of  een hoge steiger  moeten gebruiken, deze kosten worden verrekend in de de m²  prijs van het plafond. Dus hoe hoger het bouw plafond in een ruimte is hoe hoger de m²  prijs van een gemonteerd systeemplafond.

Aantal verschillende vertrekken  waar een systeemplafond uit bestaat
Wanneer een systeemplafond bestaat uit meerdere vertrekken en niet 1 ononderbroken vlak is , nemen de kosten van een systeemplafond sterk toe. Dit heeft  te maken met de extra kosten die moeten worden gemaakt door het montage bedrijf :
• Het  afval percentage van de plafond materialen gaat van circa 8% naar 12% à 15 % in kleinere ruimten
• Er moet extra kantlat en hoeklijn worden gemonteerd, dit verhoogt de materiaal en loon kosten
• De montage tijd in vele kleine ruimten ligt hoger als bij een groot systeemplafond.

patrick remkes

Plafondprofielen hoe te herkennen

Waarom zou u een keuze moeten maken uit een fabrikant van systeemplafond profielen.
Deze keuze kan nodig zijn omdat u een bestaand plafond wilt vergroten of er aanpassingen in wilt aanbrengen zoals extra inbouw armaturen plaatsen Er zijn 5 verschillende  fabrikanten van profielen op de Nederlandse systeemplafond markt actief. De profielen van de verschillende fabrikanten zijn niet onderling uitwisselbaar. Daarom is het van groot belang te weten welk type plafondprofiel u heeft. Van de meest gangbare plafondprofiel merken beschrijven wij hieronder de belangrijkste kenmerken. U kunt ons altijd een tweet of een foto sturen om ons te laten kijken naar uw plafondprofiel.
  
API plafondprofielen
Api is het meest gebruikte merk voor plafondprofielen. Deze plafondprofielen zijn te herkennen aan onderstaande opvallende eigenschappen. De profielen worden vaak verpakt in dozen met als opdruk de tekst Api of een groen logo. De kenmerken [1,2,3] worden op de foto gekenmerkt door het corresponderende getal.

 
Kenmerken algemeen van hoofd en tussenprofielen
• alle profielen hebben dezelfde hoogte van 38 mm.
• vingersleuven [ 1 ] zijn rechthoekig afmeting 3 x 16 mm.
• er zit aan beide kanten van de vingersleuven een gat voor ophangdraad of snelhangers [ 1 ]
  
Kenmerken van hoofdprofielen
• hoofdprofielen zijn 3600 mm lang.
• afstand tussen de vingersleuven [ 1 ] onderling is 150 mm.
• koppelvinger [ 2 ] van de profielen is recht van vorm.
• firebreak [ 3 ] van de profielen zit aan 1 zijde, 200 mm uit de kop van het profiel.

Kenmerken van tussenprofielen

• tussenstukken worden rechts [ 4 ] ingeklikt.
• er zit in de tussenstukken van 600 mm : 1 vingersleuf [ 1 ]
• firebreak zit alleen in de tussenstukken van 1200 mm, aan 1 zijde en 170 mm uit de kop van het profiel.
• er zitten in de tussenstukken van 1200 mm : 3 vingersleuven [ 1 ]

Api plafondprofielen

  

ABA plafondprofielen
Aba plafondprofielen is het huismerk van enkele plafondmontage bedrijven. De kans dat u aba plafondprofielen heeft is zeer gering. Het markt aandeel van dit merk plafondprofielen is erg laag. De plafondprofielen zijn vaak verpakt in witte dozen.

Kenmerken van ABA plafondprofielen
Kenmerken algemeen van hoofd en tussenprofielen
• alle profielen hebben dezelfde hoogte van 38 mm.
• vingersleuven [ 1 ] zijn rechthoekig 4 x 17 mm. met afgeschuinde kanten.
•  er zit aan beide kanten van de vingersleuven een gat voor ophangdraad of snelhangers [ 1 ]

Kenmerken van hoofdprofielen
• hoofdprofielen zijn 3700 mm lang.
• afstand tussen de vingersleuven [ 1 ] onderling is 100 mm.
• koppelvinger [ 2 ] van de profielen is recht van vorm.
• firebreak [ 3 ] van de profielen zit aan 1 zijde, 900 mm uit de kop van het profiel.

Kenmerken van tussenprofielen
• tussenstukken worden links [ 4 ] ingeklikt.
• alle tussenprofielen hebben een vertanding [ 4 ] aan de uiteinde als firebreak.
• de vinger van de tussenprofielen heeft aan de onderkant een uitsparing.
• er zit in de tussenstukken van 600 mm : 1 vingersleuf [ 1 ]
• er zitten in de tussenstukken van 1200 mm : 3 vingersleuven [ 1 ]
 

ABA plafondprofielen

ABA plafondprofielen

 

OWA plafondprofielen
Owa is een van de grootste leveranciers van plafondprofielen in Europa. Ook op de Nederlandse markt hebben ze een groot marktaandeel. Een andere benaming voor Owa profielen is Owa construct. De profielen worden verpakt in bruine dozen met een wit label met daarop het logo van Owa met de rode tekst Owa construct. De letters OWA zijn gestanst aan 1 kant van alle tussenprofielen.  [foto niet aanwezig ivm met owa stansing niet nodig]

Kenmerken van OWA plafondprofielen
Kenmerken algemeen van hoofd en tussenprofielen
• benaming OWA is gestanst in alle tussenprofielen.
• profielen hebben een afwijkende hoogte.
• vingersleuven [ 1 ] zijn rechthoekig 3.5 x 17 mm. met afgeschuinde kanten.
• er zit aan beide kanten van de vingersleuven een gat voor ophangdraad of snelhangers [ 1 ]

Kenmerken van hoofdprofielen
• hoofdprofielen zijn 3700 mm. lang en 38 mm hoog.
• afstand tussen de vingersleuven [ 1 ] onderling is 100 mm.
• koppelvinger [ 2 ] van de profielen is recht van vorm.
•  firebreak [ 3 ] van de profielen zit aan 1 zijde, 300 mm uit de kop van het profiel.

Kenmerken van tussenprofielen
• tussenstukken worden links [ 4 ] ingeklikt.
• tussenprofielen van 600 mm. zijn 32 mm hoog.
• er zit in de tussenstukken van 600 mm : 1 vingersleuf [ 1 ]
• tussenprofielen van 1200 mm. zijn 32 mm hoog.
• er zitten in de tussenstukken van 1200 mm : 3 vingersleuven [ 1 ]

CMC plafondprofielen
CMC is een zeer veel voorkomend merk plafondprofielen. CMC staat voor Chicago Metalic”. Op elk profiel van CMC staat aan 1 kant van de profielen de naam Chicago metallic gestanst, hierdoor is dit merk profielen makkelijk te herkennen.

Kenmerken algemeen van hoofd en tussenprofielen

• alle profielen hebben dezelfde hoogte van 38 mm.
• alle profielen bevatten de tekst Chicago metallic.
• vingersleuven [ 1 ] zijn rechthoekig met verbreding boven en onder 2.5 x 17,5 mm.
• oude profielen bevatten vingersleuven [ 1 ] welke rechthoekig zijn 2,5 x 17,5 mm.

Kenmerken van hoofdprofielen
• lengte van de profielen zijn 3700 mm
• afstand tussen de vingersleuven [ 1 ] onderling is 150 mm.
• koppelvinger [ 2 ] van de profielen is recht van vorm.
• firebreak  van de profielen zit aan 1 zijde, 300 mm uit de kop van het profiel.

Kenmerken van tussenprofielen
• tussenstukken worden rechts [ 4 ] ingeklikt.
• alle tussenprofielen hebben een vertanding [ 4 ] aan de uiteinde als firebreak.
• de vinger van de tussenprofielen heeft aan de onderkant een uitsparing.
• er zit in de tussenstukken van 600 mm : 1 vingersleuf [ 1 ]
• er zitten in de tussenstukken van 1200 mm : 3 vingersleuven [ 1 ]

CMC plafondprofielen

CMC plafondprofielen

  

Armstrong trulok profielen
Armstrong trulok plafondprofielen komen niet veel voor. De profielen zijn makkelijk te herkennen aan de “stitching” [ 5 ] op de profielen,dit zijn ribbels aan de zijkanten, deze ribbels zijn toevoegt om de profielen stijfheid en stevigheid mee te geven. Op de trulok verpakking staat het armstrong logo.

Kenmerken algemeen van hoofd en tussenprofielen
• alle profielen hebben dezelfde hoogte van 38 mm. en hebben een stitching.
• vingersleuven [ 1 ] zijn rechthoekig 3 x 16 mm. met een versmalling boven.
• er zit aan beide kanten van de vingersleuven [ 1 ] twee gaten voor ophangdraad of snelhanger.

Kenmerken van hoofdprofielen
• hoofprofielen zijn 3600 mm. lang
• afstand tussen de vingersleuven [ 1 ] onderling is 100 mm.
• koppelvinger [ 2 ] van de profielen is aangestanst met 3 holklinken.
• firebreak  van de profielen zit aan 1 zijde, 200 mm uit de kop van het profiel.

Kenmerken van tussenprofielen
• tussenstukken worden rechts [ 4 ] ingeklikt.
• de vingers van de tussenprofielen zijn van plastic [ 4 ] en aangestanst met 2 holklinken.
• er zit in de tussenstukken van 600 mm : geen vingersleuf
•  er zitten in de tussenstukken van 1200 mm : 3 vingersleuven [ 1 ]

 
Armstrong trulok profielen

Armstrong trulok profielen

 

brandwerende kantlat waarom ?

Brandwerende kantlat waarom
Brandwerende kantlatten worden gebruikt wanneer aan het plafond een brandwerende eis wordt gesteld. De standaard kantlatten zijn ongetest en hebben geen brandweerstand. De brandwerendheid van een systeemplafond wordt beoordeeld op elk onderdeel van  het  plafond. Door deze manier van testen is de brandwerendheid van het complete plafond net zo sterk als de zwakste schakel van het plafond. Dus zonder een brandwerende kantlat kunt u nooit een brandwerend systeemplafond realiseren. Wel kunt u ervoor kiezen geen kantlat toe te passen. Ook dan voldoet het systeemplafond aan de brandwerende eisen die kunnen worden gesteld.

 

Brandwerende kantlatten  voor brandwerend systeemplafond.
Dit type kantlat bestaan uit een gipsvezel materiaal waardoor deze in tegenstelling met vuren kantlatten geen bijdrage leveren bij brand. Brandwerende kantlat wordt ook wel sidestop genoemd. Dit type latten worden net als normale kantlatten bevestigd met pluggen, schroeven, draadnagels e.d. bevestiging tussen de 30 en 40 cm. De ondergrond dient wel redelijk vlak te zijn omdat de brandwerende kantlat breuk gevoelig is. Brandwerende kantlatten zijn aan weerszijden voorzien van een witte en zwarte tape en kunnen daardoor zowel als zwarte kantafwerking als witte kantafwerking worden toegepast. Een brandwerende kantlat is te herkennen aan een rode streep op de zijkant met de tekst sidestop.

kantlat-brandwerend
brandwerende kantlat

 

 

 
patrick remkes

Naadloos plafond Statenzaal assen

Naadloos plafond Provinciehuis Assen Staten Zaal

In opdracht van de bouwcombinatie Jurriëns – Simon Benus bouw v.o.f. engineren en monteren   wij op dit moment een naadloos gips plafond bestaande uit meerdere lagen en met verschillende ellips-achtige vormen e.e.a. indirect belicht met LED-verlichting verborgen achter opstaande kanten.De montage gebeurd door onze monteurs in samenwerking met WBRN Afbouw. Door het gebruik van Gyproc Ri-Acoustic gipsplaten en een ingesealde isolatie zal dit naadloos plafond een goede akoestische waarde hebben. Wij zijn zeer blij met de in ons gesteld vertrouwen voor de montage en enginering van dit omvangrijke prestige project.  Door de goede samenwerking tussen de aannemer en Remkes bv zijn wij er geslaagd de planning te verkorten van 12 weken naar 8 weken zonder een compromis te maken aan het ontwerp van de Architect.

Statenzaal Fase 1 [Ontwerp en plannings fase]

Ter voorbereiding op de bouw, eigenlijk al voor de prijsvorming, hebben wij verschillende maquettes geconstrueerd om een goed beeld van het ontwerp  te krijgen. Zowel voor de aannemer als de plafond monteurs was dit een goede manier om de bouwtekening inzichtelijk te maken. Daarnaast zijn er verschillende bouwtekeningen gemaakt waarin per laag [ totaal 7 lagen plafond ]is aangegeven hoe de constructie zal worden opgebouwd. Een extra complicerende factor is dat de verschillende lagen direct onder elkaar gemonteerd moeten worden.In het ontwerp en design traject hebben wij verschillende voorstellen gedaan, waarmee de planning kon worden ingekort, zonder het ontwerp te wijzigen.

 

Systeemplafond voor bedrijfsmatige keuken

Systeemplafond voor bedrijfsmatige keuken
Bij het plaatsen van een systeemplafond in een keuken moet er goed rekening worden gehouden met de specifieke eisen die ontstaan in een ruimte waar voedsel wordt bereid. Of het nu gaat om een bedrijfsmatige keuken in een restaurant, of een werkplek van een Lunchroom  of een snackbar,  de eisen aan het plafond blijven het zelfde. Let bij de keuze van het systeemplafond op het volgende:

Eisen aan plafondplaten in een bedrijfsmatige keuken
• De plafondplaten moeten afneembaar zijn
• De plafondplaten moeten zo glad en vlak mogelijk zijn
• Zo wit mogelijke kleur van de plafondplaat, zodat het vuil en vet beter zichtbaar is
• Plafondplaten hebben een anti- bacteriologische behandeling ondergaan
• De plafondplaten moeten water afstotend zijn, zodat men het plafond met een
vochtige doek kan afnemen en schoonmaken.

Eisen aan plafondprofielen en omlijsting in een keuken
• Er mag geen houten kantlat worden toegepast in verband met schimmelvorming. De voorkeur verdient de hoeklijn rechtstreeks aan te brengen op de muur en de hoeklijn af te kitten zodat er  geen naden ontstaan tussen muur en plafond, waar vuil en bacterien zich kunnen nestelen.
• Als met toch een kantlat wil toepassen moet de kantlat aan de zichtzijde voorzien zijn van een kunststoflaag, zodat schimmelvorming dan niet kan plaatsvinden.
• Profiel kleur moet zo wit mogelijk zijn zodat het vuil beter zichtbaar is.
• Wanneer men het plafond wil reinigen met een hogedrukspuit gelden specifieke eisen.
• Hoeklijn rondom de afzuiging vast zetten met lijm of popnagels en daarna de naad tussen plafond en afzuigging voorzien van een acrylaat kitnaad.

Eisen aan verlichting in bedrijfsmatige keuken.
• De tl buizen moeten zijn voorzien van een bescherm huls of de tl armatuur moeten zijn afgeschermd van een prismaplaat. Dit om te voorkomen dat bij breuk van de tl buizen glas in het voedsel kan komen.
• Minimaal 500 lux op de werkplek van de kok / medewerkers. Hiervoor moet men minimaal 8 tl armaturen in het systeemplafond integreren per 80 m2.
• Om te voorkomen dat de tl armaturen een bron van stof worden, moeten de armaturen zijn zijn afgeschermd door een prismaplaat. Hierdoor ontstaat een volledig gesloten plafond.

Als men rekening houdt met bovenstaande eigenschappen komt men tot de volgende materialen
• Plafondplaten van Gipsvinyl  zijn de ideale plafondplaten voor de keuken
• Plafondprofielen Witte standaard plafondprofielen of corrosie werende plafondprofielen
• Kantafwerking Geen kanthout toepassen of Kantlatten  met een kunststof zicht zijde
• Tl armaturen Afgeschermd door prismaplaat en TL buizen voor zien van bescherm huls

Opmerkingen mail ons of zend ons een tweet.